A Városi Művészeti Múzeum építészettörténeti tárlata Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) világhírű rézkarc sorozataiból válogatva, Ró...

kiállítás: Piranesi álma
Architectura - Rézkarcok és rézmetszetek a XVII-XVIII. századból

vasárnap, október 14, 2012 rezkarcfitness 0 Comments



A Városi Művészeti Múzeum építészettörténeti tárlata Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) világhírű rézkarc sorozataiból válogatva, Róma példáján keresztül mutatja be az antik műemlékek és a barokk városkép ábrázolásában rejlő sokrétű lehetőséget. Az elmélettel megalapozott gyakorlat példáján a kiállítás - a klasszikus oszloprendek és tagozatok szerkesztésén keresztül - bepillantást ad a régi építészeti mintalapok világába. A legismertebb, legtöbbet forgatott és gazdagon illusztrált geometriai, illetve építészeti szakkönyvek között a kiállítás részét képezi Albrecht Dürer (1471-1528) a mérésről írott művének első kiadása ("Unterweisung der Messung", 1525), Joachim von Sandrart (1606-1688) 17. századi római templom "kaluza", vagy Andrea Pozzo építészeti traktátusa 1709-ből.

A geometria tanai és az architektúra antik hagyományai a reneszánsz óta élénken foglalkoztatták az építészettörténetben és a tervezésben járatos szakértőket. Európa számos területén a múltat kutató szakemberek, forradalmasítva a történelem szakszerű feldolgozását, igényes kivitelű rézmetszetekkel, illetve rézkarcokkal illusztrált topográfiákat készítettek. E téren, a 17. századi törekvések közül kiemelkedik Matthias Greischernek Esterházy Pál (1635-1713) megbízásából metszett magyar vár sorozata. A látványos épületrajzok a Birkenstein-féle népszerű geometria tankönyvet díszítő Justus van Nypoort (1625 k.-1692 után) várképei társaságában láthatók a kiállításon. A háborús időszakokra való folyamatos felkészülés a vár erődítéseket taglaló építészeti szakkönyvek elterjedését is elősegítette, amelyek a tárlat alkalmából Daniel Speckle 1599-ben kiadott "Architectura von Vestungen" című művétől Bernard Forest de Belidor (1698-1761) mérnöki tudományáig bezárólag eredeti, első kiadásban tekinthetők meg.

Geometria, erődítéstan, zsánerjelenetekkel tarkított várábrázolások, díszes oszloprendrajzok, Róma múltjának felejthetetlen emlékei tematikus elrendezésben egy nem mindennapi képzeletbeli sétára hívják a míves rajzot és az építészeti múltat felfedezni kívánó látogatókat. A 20. Barokk Esküvő alkalmából megrendezett tárlat anyagát a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtára, a Soproni Múzeum és egy eisenstadti műgyűjtemény kölcsönözte a kiállításra.


Elérhetőség
Győri Városi Művészeti Múzeum - Váczy Péter Gyűjtemény

9022 Győr, Nefelejcs köz 3., Magyar Ispita épülete
Telefon: 96/318-141
Web: www.artmuz.hu
E-mail: kozmuzeum@t-online.hu, artmuz@t-online.hu

Megtekinthető:
2012. augusztus 10. - november 15-ig. K-V: 10-18 óráig
A kiállításhoz kapcsolódóan az érdeklődők tárlatvezetésen vehetnek részt 2012. október 18. csütörtök, 16 órától


Szöveg és kép forrása:  port.hu

0 megjegyzés: